Monday

Syukur Alhamdulillah....




Akhirnya setelah 9bln menunggu... pada 08/05/2010 lahir lah zuriat ku yg ke-3
"Nur Adra Eryna Bt. Mohd Rasyidi" jam 3.52 petang , dengan berat 3.63 kg di Hospital Pakar Senawang (SALAM) . Syukur Alhamdulillah dimudahkan diriku ini semasa bersalin.


Sungguh x disangka, bby adra ni bebetul dengar ckp ayahnya... setiap hari ayah akan berckp ngan bby adra ni dlm perut mama..."kalau nk kluar, tgg lepas mama n ayah sambut anniversary ye". Meh aku citer skit detik2 mase nk bersalin bby adra ni.


Lepas je menyambut anniversary kami, aku n hubby terus je balik umah..bersantai2 di mlm hari ngan anak2.. aku xde la mkn lagi mlm tu sbb perut still lagi kenyang, hubby pun same gak... so kul 2 pg, aku rase mcm x selesa...aku x leh tdo...aku rase mcm angin tgh berpusing2 dlm perut...actually aku sendiri lupe mcm mane rase contraction tu... so aku kejut hubby tuk temankn aku minum. Hubby sediakan roti bakar dan air neslo panas. lepas minum , aku terus tdo...tp x lena...huhu...aku rase perut x stabil..



Pukul 5 pg aku terjaga,perut ku sakit...aku terpk...adakah ini contraction....aku relaks lagi, cube tuk menidurkn diri ni...huhu...tetap xleh lena...kul 5.50pg aku rase sakit lagi...aku da start berdebar2....ni ke masenye...kul 6.45 pg aku terus bangun utk sembahyang subuh.... ohhhh...da ade tanda kluar....tanda darah....ishhh..aku da terbayang, pasti kali ni sama jugak mcm aku bersalin kn anak ke-2 ku (mamat).



So aku kejutkn suamiku...n kul 7 lebih, aku n suami gerak terus ke hospital...sampai di hospital pukul 8.30pg... aku terus menunggu kedatangan doctor sara..... aku terus di bawa ke labour room, wahh....berdebar2 betuul... doc sara memberitahu ku..bukaan baru saje 3cm... uhhh...lambat lagi aku berkate dlm hati... x tau mcm ne nk menggambarkn... utk kali ni, ketakutan untuk merasaai sakit bersalin terlampau sgt... mulut aku ni x lepas2 berselawat n membaca doa agar dimudahkn bersalin...doctor sara menjangkakan aku akan bersalin pada pukul 2 ptg nanti...



huhu....jam da menunjukkan pukul 2.15 ptg...tp kesakitan contraction biasa saje...belum terlalu sakit... nurse bidan membuat checking bukaan pd ku..baru 4cm... so doctor sara menyarankan aku supaya di induce dengan cara memasukkn air...hukhuk...sakit ghupenye masuk jarum ni...arghhh...x sukenye...kul 2.30ptg, air dimasukkan...terus kesakitan yg teramat sgt aku rase kn...sambil2 menunggu mase...aku sempat tgk citer "Meere Mann" tv3..huhu...dapat gak melekakan diri ku yg sakit teramat sgt...



Jam 3.30 ptg, aku dah jerit....suh nurse panggil doctor..huhuhu...da tiba masenye...bby nk kluar... arghhh... x tahannye... sib baik la ade suami di sisi... doctor terus check bukaan ku..samada aku patut push utk terus kluarkn bby atau belum... doctor suh aku hold dulu..sbb bukaan baru 8cm..huwaaaaa...nk tunggu lagi ke..aku x tahan da contraction ni......sambil2 tgh menahan sakit ni...aku ade jugak mintak kat doctor agar operate je diriku ini..hehe...doctor sara gelak je...dia suh aku relaks...akhirnya...tepat pukul 3.52 ptg aku telah selamat melahirkn bby adra.... aku menarik nafas lega n sayunye bile melihat anakku .... alhamdulillah...dengan sekali teran... bby adra kluar dengan mudah dan selamat...



dlm labour room... tgh check denyutan jantung bby...


bby adra beberapa minit lepas kluar dr perut mama...huhu..yeayyy...da nmpk mama da...


taraaaaa.......


hari pertama..


hari kedua..


2 comments:

  1. syukur, bezakan bersalin kat gomen ngan swasta, huhukkkksss sedih kenangkan diri sendiri

    ReplyDelete
  2. cumil nyerrrr...rindu rase nak bau baby... :) congrats dear...take gud care.

    ReplyDelete