Saturday

29 weeks....

my bby da masuk 7 bln...ermm...terasa cepat pantas tangkas betul mase berlalu kn...tutup ade 2 bulan lebih nk bersalin kn...preparation tuk bby lum aade lg...maybe weekend ni nk bershopping barang bby..anak ke 3 da kn...so relaks skit nk membeli...tp sebenarnye x sabar sgt2 nk shopping brg bby, geram sgt ngan rompers...sarung kaki tangan ke..huhu...lupe kn kejap hal bershopping ye...skang fokus kejap mase check up for 7months ngan doctor sara...



tgh nk check BP...


Alhamdulillah..dah 29 weeks..n bby sihat..kesihatan diri aku pun ok la..walaupun byk penyakit malas tp sumernye berjalan lancar...so doctor sara byk explain pasal nk bersalin, suke tul dgr explanation dia..sungguh detail n comfort...so skang aku ade 2 option hospital bersalin..1. kat hospital SALAM wif doctor sara 2. spital Putrajaya..huhu....surat dr doctor sara da dapat cume belum sempat je nk g booking ke Putrajaya ..maybe nx week la..


taraaaa....

da tunjuk da....clear kn...

---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
ni lak muke dia...x sabar mama nk tgk live ni....


progress bby skang...berat 1.4kg..kepala bby da berpusing kebawah..huhu...gender bby pun da nmpk very2 clear..berat aku skang da 57 kg...arghhh...tp ok2 la kn..x keterlaluan...tp nape la aku rase berat sgtt da bdn ni....agaknye bercampur ngan kemalasan aku kot..hikhik...

Tuesday

Chinese new year...holidayyyy...weee huuuu...



Cuti2 raye cina ni mmg syok gile...terasa betul puas duk kat umah...huhu....aku mmg xde kemana la..sbb tau kn cuti perayaan ni..ramai gile org nk pi berjln..hahahaha...so aku bg ruang la kat mereka2 berjln, sbb aku x sanggup nk menempuh jammed sesama ngan org nk balik kg..kuikuikui....

Aktiviti utama melepak kat umah mak ...syok gile...sampai rase malas nk balik umah sendiri... hehe...tu la kn..klu da cuti lame..erkk...malas giler nk packing balik umah sendiri..

Dalam x de plan nk kemana2 pun...isnin tu mak aku sibuk ajak g shopping kat jln TAR...ngehngeh..bertanduk2 setan kat kepala aku ni..nk ikut 2x...hehehe...yg pegi time tu sumer kaum2 hawa je...hehe..mak aku..adik aku zura..my sister yg poyos tu ,kak yong , natasya n aku...hihi...



ni my mom tgh bz pilih kain kat MAYA..huhu...penat dah ni..aku tgh duduk sambil snap la aksi mak n akak aku...



penat2 posing jap la ngan my sis n tasya...liltle cute princess of mak long..hahaha..
---

---

---

---

---

---

---

De best part is aku dpt gak mkn nasi beriani INSAF...huhu..sedapnye...melebih2 aku nye nafsu mkn...hahha..actually aku ni teman je mak aku bershopping..huhu...aku x leh nk shopping la memandang kn gaji bln ni awal so kena simpan tuk mase depan..klu x, nmpknye merauung la aku nk tunggu gaji bln 3....lame lagi weiiiii....


taraaaa...ini lah yg aku idam2kan selama ini...nasi beriani INSAF..



mmg ini lah makanan yg aku mkn dr kecik..huhu...mane taknye..jln tar la tpt feberet my mom tu, dr aku kecik sampai da beranak pinak ni...hehe..so INSAF mmg kena mkn setiap kali dtg..kuikui...skang da turun ke aku n anak2..n juga adik beradik ku..ngehngeh..
----
----
----
----
----

apa yg aku beli ye time ni????



Ade la sikit aku beli...haha..korang mesti gelak...aku beli botol susu barney anak2 aku je...n tudung selendang 2 helai...haha..tu je la..x sampai 50hinggit pun..huhu..budget time...n tq nenek melanjekn baju aerissa..ok la kn...dr xde..kuikuikui..ok la...kali ni cuti2 mmg puass kn...sampai terasa x tau ape nk buat...adehhh...pulak dahh kn...nikmat betul duk Malaysia ni kn...

Thursday

mandi manda jomm...syokkkk


Tiba2 je weekend lepas...06/02/2010...kiteorg plan ke sg congkak...ni sumer lepas sambut besday nina auntie kecah la..sibuk pulak si aerissa ni setiap hari ajak g mandi sungai lagi...ingat nk berehat2 je this week...bgn je tdo rase mcm bosan lak, so ape lagi gerak la untuk ke sungai congkak, hulu langat..

Pepagi aku pun siap kn ape yg patut utk dibawak ke tempat perkelahan tu..menu yg ada..bihun goreng...sosej..bebola ketam...putu bambu (beli kat pasar tani),n kuih muih sikit..huhu..cukup la tu...pastu hubby beli air kelapa tepi jalan kat area2 sg congkak tu..mmg layann...

Sampai ke destinasi dlm pukul 12.00 tghari...ingat x ramai org..rupe2 nye..penuh jugak...so kiteorg amik keputusan sewa pondok pak yob ni...RM40 utk sehari..mahal gak kn..tp ok la..sbb bawak bebudak kn..so rasenye mmg selesa ade pondok mcm tu...at least kalau ujan ke xde la kelam kabut sgt nk berteduh....

Kat sg congkak ni bukan ape, aku teringat gak la dulu mase mengandungkn anak no.2 tu...sini la tpt aku berumah selama 3 mgg, mane x nye...kursus btn n induksi kn...huhu...dekat je pondok yg aku sewa ni ngan tempat kursus aku dulu..yg aku ingat nama dia "woodvalley" ntah iye ntah x ..da lupe da..tp mmg x berubah langsung keadaan kat situ...time tu rase da close sgt ngan kengkawan drpd jabatan lain..tp biasa lah..bile habis kursus..memasing bz ngan keje n komitmen yg ada..n x sempat nk contact kengkawan kursus...hahaha..betul kn...


ni lah Pondok Pak Ayob..cantik n bersih kn...so kengkawan sumer ape kate sesekali g sg congkak ni..tp nk booking pondok kena cepat skit...almaklum la..x banyak kn..
.


sampai je..kami kena lah belasah mkn dulu...lapor sgt2..kanak2 pulak sibuk nk minum cucu's dulu...



ha...ni lah serba sedikit pemandangan sungai congkak ni...cantik sgt kn...terasa kesejukannya.. huhu.... menggigil2 kat dlm sungai tu..
.



huhu..tgk la gaye kesejukan dlm air tu...sgt sejuk ..x tertahan rasenya...n rasa segar sgt...korang abaikan la bdn aku yg semakin sihat tu..kuikui...anak2 aku ni sumer penakut air..geram je...tp bila suh naik ke pondok memasing xmo..huhu..layan kn je la..
.

Ok lah...setelah puas bermandi manda..kul 4 lebih, kiteorg packing utk balik umah..huhu...kanak2 pun da penat sgt2..xyah ckp budak2 la..aku pun tersgt letih...dlm kereta , aku rase mcm aku penat berlari 100 meter..bdn sumer lenguh..huhu...x laratnye...

n hasilnya, keesokan pagi nye...kami sekeluarga sumer kena selsema n batuk..huhu..sib baik la x teruk sgt...aku risau je kat bbebudak ni..sib baik ade "scott emulsion" kan so bebudak kuat skit antibodi dia...so mama dia la paling teruk...sakit tekak + selsema + batuk..huhu..alhamdulillah...3 hari lepas tu..berkurangan sumernye...huhu..tu la penangan mandi sungai ni kn...sejuk bangettt...

Kengkawan sumer try la bawak family ke sg congkak di kala2 panas terik tu kn...skang kan musim panas..(ke aku je yg rase panas..sbb aku mengandung ke..tp korang nk tau..aku sentiasa berpeluh je..sebelum nk tdo malam pun aku sanggup mandi dulu...huhu..panasss).. mesti anak2 korang rase enjoy sgt....layannnnnzzz...

Family gathering...31012010

Lama betul x buat family gathering mcm ni kn...so sempena besday my mother in law, my sis in law n my hubby...so kami2 sumer plan tuk buat bbq...bertempat di ruang legar luar umah mak mertua ku yg luas itu...hikhik...

Suasana jgn ckp la...mmg kecoh...happening...sbb kelam kabut dgn kanak2 lagi..hahaha...actually aku x dpt nk tlg byk pun..tq tu kakak2 ipar ku la..abg ipar n acu yg bz masak ahad tu... disebabkan kami sekeluarga ke tanjung malim di siang hari nye...

so korang layankan je la gambar yg serba sedikit ni ye...

hepi besday nenek...acu...xlupe jugak pada ayah a.k.a my hubby...ramai kn bln 1 family kiteorg ni...hihi..

sesi bergambar bersama keluarga....sebelum potong kek...
aksi2 hepi diorg ni...hihi...penat membakar...my mom pun ade jugak...bestnye makan2...

suasana ketika gathering..hehe..memasing sibuk posing nk membakar diri..kuikui...antara sedara mara yg hadir..

Tuesday

Tahniah Mior n pasangan...

31/01/2010..sempat la kami sekeluarga ke jemputan perkahwinan Mior...kat Tanjung Malim (ni umah belah perempuan)...hihi..sbb utama pegi umah pompuan je adalah..jeng3x...umah lelaki jauh..hihi..ampun ye en.mior...dengan ade nye anak2 ni...so kena cari tempat yg dekat skit..hahaha...kemudahan kn..so xde la bebudak ni meragam ke ape...

So kami sekeluarga berkonvoi la bersama family angah..huhu..ni sumer bestfriend hubby kat PUO...huhu...yg lelain x nmpk la..ye la kiteorg kn g umah perempuan kn..so mmg x nmpk member2 hubby yg lain..
"inilah pengantin yg di tunggu-tunggu....so sweet..."
pose bersama pengantin...
hahaha....time ni pas mkn, kanak2 sume bosan je tunggu...nk main xleh...berdiri tepi dinding tunggu ayah n mama memasing mkn yer...jangan gaduh2 ye, sayang....
time untuk balik....huhu...sebelum balik tu, aerissa sempat lak pau pengantin..nk udang...huhu...sabar je la...muka2 memasing dengan penuh keceriaan nk g berjln tanjung malim lak...time jejalan x amik gambor ler...hahaha..x sempat da...kiteorg ni beria la mkn durian tepi jln tu...mmg layan...huhu..pastu panas 1 bdn..bile dah panas bdn sibuk berhenti g minum cendol pulak..syokkk...yg ni uncle angah belanje....nyumnyum...sedap betul..nx time blanje besar pulak ye...kiteorg terus balik umah sebab nk sesiap balik kg menyambut besday mak mertua ku... uncle angah n family pulak g round2 ke genting highlands....babaiii...

Monday

Futsal Time

Kerja..... Kerja..... Kerja.......
Tension kepala hotak aku...... Masuk keje pukul 10 pagi, balik pukul 6 petang...... Tu lah rutin harian Isnin sampai Jumaat... Selagi belum tutup mata.... keje... keje... keje...

Sesekali main futsal pun best gak.... bukan ape... nak release tension..... sesekali merembat untuk lepaskan geram!!!!

Maka keluarlah semua skill yang selama ni terpendam..........

Sunday

bertukarrr......

ahakkk....aku mmg xde keje ni...n rase bosan + tension..huhu..bukan sbb ape...biasa la kena study tuk exam...takut la pulak...aku rasa da mcm nk amik spm je ....

aku dapat baca 1 bab je ni...try jawab soalan, leh pulak byk salah...huwaaaaa....tension2...so bukak blog la...aku rase blog aku mcm x ceria je color...ape lg....tukar la color2 pink ni...so sweet...sedap skit mate aku pandang...drpd tulisan2 kecik2 kat buku..n bahasa yg buat aku pening nk ingat...

skang da nk kul 5.30ptg...bebudak ni lak sibuk tgk "mickey mouse club house".. hahaha..betul ke tajuk tu...my hubby lak tgh cuci keta...hari ni panas terik sgt kat luar..huhu...berpeluh2 aku kat umah...sib baik la menggunakan khidmat air cond...hehehe...tp x leh tahan la...aku tgh selsema n sakit tekak ni...huhu...nk demam pun ade...dah la...konon2 aku ni nk sambung baca2 skit...huhu...

tapi kan klu pepetg ni dpt berjln2 pun best gak...hahaha...susah tul org xleh duk diam kat umah kn....sib baik la my hubby tu layan kn gak...kuikuikui...rase mcm nk ajak g alamanda la...hihi..cuci mate...k la...tata titi tutu....


singgah sebentar...



sambungan daripada besday nina ni...

hahaha...on the way nk balik, tetiba my hubby ni bg idea..."apekata kite g jejln kat genting kejap??"...so aku ape lagi...mestilah setuju je...ok la kn...dapat gak bawak anak2 ni berjln kat atas tu...walau pun sekejap..kire ni mcm pra-genting...hehe...

maybe nx time la...nk bawak bebudak ni pegi sana...x plan lagi bile...huhu..sbb pepaham la kn...nak memain tu sume..memerlukan kewangan yg byk..nk lagi seronok mestii la..bila dpt stay kat sane 1 mlm...so tunggu la mase yg sesuai nanti...

memasing kesejukan...posing kejap...

nk masuk ke dlm...x tahan ngan sejuk kat luar tu...

kelam kabut bebudak ni main game2 yg ade...

bergambar kat dlm ....depan mc d pun jadi lahh...

posing skit depan hotel genting...

kakak...yg kesejukann...hahaha....sian dia...

time ayah posing pulak...huhu...memasing tahan sejuk...

time nk balik da...kat parking keta...my hubby ni sibuk amik gambar motor ni..sumber inspirasi dia..hehe..nk beli motor besar la kononnye...ape2 je la..layan kn je la...

happy 2nd birthday to nina....

Last week, 30/01/2010...kami sekeluarga pegi ke jemputan besday nina ..my best friend daughter...'auntie kecah'...di Restu Ibu, Ulu yam... First time gak la masuk tpt perkelahan kat ulu yam ni...mmg best..syoknye la...lelagi buat besday party kn..mmg happening...

Kiteorg berkonvoi bersama family helkaz...my opismate...siap g breakfast dulu kat "Old Town Cyberjaya"..ahakss..beria kiteorg ni kn...almaklum la sesekali berjln jauh sesama...actually sesambil tunggu our bos..Puan Rosziana...tapi..tapi...hahahaha...husband kak ana tgh sibuk nk cuci keta la kul 11.00 pagi tu...so kiteorg gerak la dulu ke ulu yam...dengan bantuan gps a.k.a gamin..hahaha..ingatan suami ku...

Sampai dlm kul 12.30tghari....ok la..senang je nk cari tempat perkelahan si kecah ni...hihi..so enjoy gambar yg ade ye....

ni time bebaru je sampai....

ok nina...get ready for tiup lilin...

antara kengkawan it yg dtg....hehe...tu ha...kak ana baru sampai....cehceh..uncle kaz siap ngan khemah dia..syokk tu...

lepas sessi makan2...ni time utk mandi2 pulak...mmg enjoy...

pemandangan mase besday party berlangsung....

ok auntie kecah...tq sgt2 k...aerissa n mamat mmg enjoy sbb dapat byk belon...time untuk balik dah...x dpt nk amik gambar ngan besday gurl...besday gurl da bz mandi sungai time ni..

Wednesday

6month...

on 25/01/2010....my check up for 25 weeks (6 bln sudah)...wawawa..cepat gak mase berlalu kan...n now pun da masuk ke bln 2...apakah perasaan yg aku alami skang?????? seriously, bila pregnant ni...n lelagi bile da dekat nk bersalin....aku akan selalu mimpi dah bersalin...huhu...so korang dapat la bayangkn betapa takutnya aku nk bersalin kn....even dis is my 3rd time, korang kena tau..yg sakit bersalin x sama....arghhhhhh......lupe kn je la perasaan mcm tu...hahaha...mcm ne pun kena alami gak kn...

6bln ni...byk betul la perangai badan aku ni...huhu...antaranya:
- sakit pinggang...
- sakit belakang..
- kaki sakit sgt..xleh nk berdiri lame..
- bila mlm..kul 8.30 aku nk sibuk merehatkn bdn n melelapkan mate...huhu..teruk nye la..penat

yg teramat sgt..lelagi bile hari bekerja..nape ekkk, kat opis xde la pulak penat...tp bile
balik...huhu..tuhan je tau perasaan ni...collapse betul la...x terdaya....siann anak2 aku tu....
- tapi bila hari cuti, aku akan rase nk berjln2 sgt2..huhuhu..xleh duk diam kat umah...hahaha...
- plg suke tgk wayang...

Alhamdulillah...bby ok xde masalah..cume biasa lah plem aku...da tentu HB aku ok2 je...so doctor suggest bykkn makan yg boleh menambahkn darah aku...huhuhu...kerang la yg kena mkn...kadang bukan ape..byk sgt benda nk mkn...huhu..maklum je la kn...aku ni klu pregnant, sumer teringin nk mkn..xde pulak rase xmo mkn tu..huhu..lum penah lagi ye...so bab nk pilih2 mkn utk tambah darah ni aku lupe la...hihi...
nx check up for 7month is 25/02/2010...ade 3 mgg je lagi...cepat nye la...so utk 7 bln sok , baru lah g booking kat hospital putrajaya...doakan la sumernye berjalan lancar...