Friday

JALAN-JALAN PERGI KLINIK

Khamis lepas saya ke klinik. Menemani isteri dan anak untuk pemeriksaan kesihatan. Kena timbang berat dengan ukur tinggi.......

Berat adik.... 11 kg, tinggi 82 cm.

Ok.... kakak pulak...... Bergaya betul kakak tu.....
Berat kakak 13.7 kg, tinggi 93 cm......
Next chek-up, bulan 10.... lepas raya....... kita nantikan ketinggian & berat 2 beradik ni.....


Monday

Gerila Pemisah @ Paintball

Apa yang boleh aku ceritakan ialah, kalau beginilah cara gerak kerja gerila-gerila Patani, memang aku rasa susah untuk Patani mencapai kemerdekaan sampai bila-bila. Pertelingkahan dalaman, kecelaruan di antara tuntutan adat dan tuntutan agama.

"Kejayaan bangsa tidak terhasil dengan sendirinya. Kejayaan terhasil kerana tekad, perpaduan, dan kepintaran dalam menghadapi pelbagai cabaran perjuangan..."


Sebagai gerakan yang lahir dalam kancah Perang Dunia Kedua, Pasukan Force 136 dan juga Pasukan Wataniah (rujuk buku teks SEJARAH Ting. 3 m.s 25) - adalah suatu manifestasi konflik terbuka kuasa-kuasa penjajah seperti Amerika-Britain dan sekutunya di satu pihak dan Jerman-Italy dan Jepun di satu pihak lain.


Yang menariknya, sebahagian penting anggota pejuang Melayu Force 136 ialah golongan pelajar yang masih belum menamatkan pengajian mereka. Walau bagaimanapun, demi menyahut panggilan tanah air dan bangsa sendiri yang dahagakan kedamaian, mereka sanggup menggadai nyawa untuk menebus maruah bangsa.
Dari sudut sejarah, pergerakan revolusi Patani dinamakan Pergerakan Komando Revolusi Rakyat Patani. Pergerakan ini tergabung dalam Barisan Revolusi Nasional Melayu Patani (BRN).

Pertubuhan ini menentang penjajahan British yang ketika itu itu sedang memerintah Tanah Melayu. Ketika kedatangan Jepun, PKM membentuk Malayan People's Anti-Japanese Army (MPAJA) untuk berperang dengan mereka.
Akhirnya, selepas peperangan itu berlarutan selama kira-kira empat bulan, akhirnya pasukan Penghulu Naning itu tewas kepada kemampuan meriam serta senapang British dan negeri merdeka seluas kira-kira 67000 hektar itu kemudian dijajah

Seramai 6710 gerila komunis terkorban dan 3989 orang berjaya ditawan. Itu adalah gambaran semasa gerakan menghapuskan pengganas komunis sepanjang darurat antara tahun 1948 hingga 1960. Ini adalah beberapa perwira yang ditawan oleh komunis.
Justeru, wujud ramai pahlawan Melayu yang handal dan amanah kerana hampir semua golongan masyarakat, termasuk orang kampung, kerabat diraja serta wanita, telah mempelajari dan menguasai ilmu paintball.....
Walau apapun kami pulang dengan rasa gembira. Sakit pun sakit . Kecederaan yang dialami. Tempat 2 yang di tembak tu biasa la..... Kalau tak kena tembak..... bukan pejuang tu namanya........

* Suite paintball belum beli lagi..... Kat dalam kepala..... tunggu masa sesuai je nak sambar satu....

Jalan-Jalan.... Cari Makan......

Salam,
This entry is about "non-satay kajang", it's already being a trend for now days in anywhere, you can find it everywhere in anywhere like growing mushroom, Last Saturday I went to "non-satay kajang" place to check what so interesting about "non-satay kajang", from my opinion the menus were quite standard, but... ok la...... for happy2....

Monday

My Little Hero & Heroine

Our Little Hero & Heroine

@ Baskin Robbins

aiskrim............ kegemaran kakak & adik..... tapi hari ni, adik tak ikut..... so, kakak la yang banyak melantak baskin robbins.....