Tuesday

heppy besday atukkk...



On 21st of Dec....besday abah a.k.a pak mertua ku...kami sekeluarga mendoakn agar abah dimurahkn rezeki dan yg paling penting dipanjangkn umor n sihat selalu..kami syg sgt kat abah...so khamis mlm jumaat (24/12/2009) kami sekeluarga menyambut besday abah secara kecil2an...hehe..satay n kek je menu mlm tu..

tapi ikutkn aerissa n mamat yg lebih nak meniup lilin...mmg kecoh sgt...memula ingat nk belanje je abah n mak mkn kat luar...tp bile pk2 balik rasenye mcm lagi sonok klu sambut kat umah..mesti kanak2 ber2 ni yg paling beria nk potong kek...so tgk la gelagat kanak2 berdua ni k...

5 bulan sudah...


lama betul x update blog...ntah la kadang mcm xde mud pun iyer..xde masa mungkin jugak..byk betul faktor n penyakit M dlm diri ni...bz la sgt kn...skang rajin bukak fb je la...nk bukak blog mmg malas da..x tau nape....teruk betul perangai skang ni...melayan anak 2 org yg semakin membesar lagi...tup2 rase cepatnye aku da 5 bln....

masa g checkup 23/12/2009 yg lepas, kandungan da 20 mgg n 1 hari...wahhh..mcm x sangka secepat ni...x rase ape2 pun lagi...ni da nk ke thn baru...huhu..mmg cepat la kali ni...alhamdulillah check up kali ni..tiada ape2 masalah...smuga tuhan melancarkn segala perjlnan ku...cume..jengjeng..berat badan ku bertambah dgn jayanye...hehe..tu je la plem aku klu pregnant ni..mkn x hingat kn..biasa la selera ku ini..semakin menjd2..hahahaha...tgk org len ade yg x lalu nk mkn la...aku tetap maintain ngan selera mkn ku ni....hihi...syoknye leh mkn ape yg kite nak...tp masalah gomokkkk (anak aku slalu ckp..'mama gomok') skang berat dah 52kg...huhu...memula mengandung 46kg....huhu...agak2 ok je la kn..malas nk pk pasal berat bdn ni...tp tu la...kadang tu yg buat terpk je...huwaaaaaaaaaaaaaa....

akhir nya doctor da dpt mengesan gender bby..insyaallah bby gurl...huhu...syok gak kn...tp sampai skang belum terpk nama tuk bby ni...be4 dis asyik pk bby boy je...huhu...tp ni jangkaan je kn...tgg nx mnth nye check up..klu sahih gurl...so kena sesiap prepare..patut la abg mamat syg betul bby dlm perut ni kn..kakak dia je buat x heran...hehe...pas ni follow up balik ngan doctor bln 1...

jln2 with yanti's family..


yanti's family...(tgk tu brg dia borong..hahaha..ye ke tie???)


family ku...hehe
last weekend...yanti n family dtg umah...ye la org da nk pegi jauh kn...labuan sane...kami sekeluarga pasti akan merindui makcik yanti..pakcik aky...kakak amni n rifqie..jauh da ke ujung dunia...hihi..ikutkn xde la jauh mane..tp bile kena naik flight nk kesane tu, kire jauh jugak la kan...jumaat mlm yanti n family sampai ke umah...sian diorg ni, rupenye da sampai dlm kul 7...ishh..nape la x call kami awal2..leh la pak incekk tu amik awal diorg ni...kiteorg ni siap lepak2 depan tv tunggu diorg kol dlm kul 8 lebih..tunggu punye tunggu..last2 aku suh la laki ku ini kol diorg..tanye sampai mane dah..sbb diorg naik komuter ke nilai..sian nye la...nx time jgn la mcm ni..sian bebudak tu..nk kena makcik yanti n pakcik aky ni..saje je...

esoknya..bawak la diorg ni jejalan putrajaya...xde kemane pun...cume g alamanda...pastu bawak kanak2 mandi kolam kat precient 16..ok la..tp nk komen skit la..guard swimming pool kat precient 16 tu sgt2 la sombong... x friendly langsung...sib baik la keje guard je...tu pun melagak..manusia2..klu keje lagi tinggi taraf lg teruk kot perangainye tu..huhu..x suke betul perangai org mcm tu...sabar je la...perangai org ni mcm2 hal...nx time g tpt lain la...xmo da g precient 16 tu....x lalu nk tgk muke berlagak org tu..meluat je rase perangai org berlagak mcm tu..konon2 duk putrajaya...alahai..ape la sgt kat sane tu...kihkihkih...



kat alamanda g la melepak kat taman permainan kat luar tu...sambil menghabiskn mase..hehe...borak2..huhu...pasni x jumpe lagi da diorg ni...yanti , ko kena tgg aku dtg labuan pulak k..tgg aku dtg ber2 dulu ngan husband..nx year la..pas aku abis pantang ye..hehe..lame lagi cite ni..ko kena stand by je tpt2 best kat sane..



kanak2 ber4 bergambar..bukan main susah nk suh diorg ni berposing....
wat ever pun....sweet memories sgt ngan korang sekeluarga...jgn korang serik dtg umah aku dah la...anak2 aku pun baik sgt kn ngan anak2 ko..hahaha..da nk balik baru la amni n aerissa nk memain sesame...hihi...gaduh je la klu x kn...sabar je la bebudak ni...

28th now.....



my besday kek from my hubby...



chocolate from my bro in law n luvly sis...tq so much...luv both of u..



huhu..29 Nov 2009 so genap umor ku 28years old..bertambah lg umor...n harapan aku kali ini..smuga perjlnan idup aku di mase2 depan akan dimurahkn rezeki...dijauhkn dr segala perkara yg buruk...n dapat menjaga suami n anak2 aku dgn baik...moga diizinkn tuhan...dijauhkn dr segala nightmare...huhu...

kami sekeluarga x sambut kemane pun...aku jus spent my time ngan anak2 ngan suami kat umah..so nx time la kluar dating ber2 ngan suami...hihi..lame gak x tgk wayang...melayan ragam anak2 pun da rase bahagia sgt...so nx year..tgg pulak kehadiran my little bby...

k la tq jugak pada my frenss yg wish my besday....n pada kakak n abg iparku...tq ye...coklat tu mmg yummiiii....sedap gile...so sesape yg baru nk kawin..or nk buat hantaran ke..nk jdkn gift ke...mmg bagus beli coklat ni..murah n packaging lawooo..huhu...sambil promote tuk my opismate yg jual coklat ni...karkazz....so kaz ko kena bg aku sample coklat ni bebyk bg aku mkn...hahaha...

insyaallah aku akan menjaga keluarga ku dgn baik...ini lah segalanye utk ku...28th now..cepatnye mase berlalu...n azam baru...insyaallah....

congrates..nana...for ur 2nd bby...


Nana....congratulation ok....sepasang sudahhh...wish da leh jd kakak yg baik...hehe..adik zafran ni baik je ..tdo je la keje dia sepanjang kiteorg dtg umah...time ni untie sue n family pun ade jugak...best la dpt jumpe kekawan sume..huhu..ni baru sikit..klu geng D9 da berkumpul sume mesti havoc umah ibu nana ni...
ibu masak kuew tiau grg mmg sedap sgt...sib baik la before dtg umah nana ni , da mkn kfcc(hehe..aerisa n mamat panggil) so peyut ni da penuh...klu dak x berpeluang la auntie sue n uncle mamat nk mkn..hahahah....
aerissa n wish da leh jd kawan baik..huhu..mandi kat dlm kolam ikan..sib baik la mama bawak baju spare..adik mamat pun ikut je la perangai kakak dia kn...sori ye nana, biasa la anak2 aku ni..over xcited klu ade kolam..lelagi dlm tu ade fish...x sabar jugak nk ade bby...tp...tp...tp..nk mengharungi mase berpantang...huhu...nk nangis dulu je rase...hahahhaa..mmg pengalaman betul..
anyway...nana n kawi...tahniah ok..dgn hadirnye lagi new bby to ur family..smuga bahagia hingga akhir hayat...aminnn....

jom....zoo negara....


Sabtu lepas..28/11/2009..kami sekeluarga ke zoo negara..utk menikmati pemandangan yg indah bersama2 haiwan kesukaan budak ber2 tu...lame jugak x pegi zoo negara..hehe...baru perasan..tiap kali aku ni pregnant...tpt yg akan aku pegi mesti zoo.. time preganant aerissa dulu, Zoo negara ni la mase thn 2006...zoo melaka mase pregnant mamat 2007 n now 2009..here i come....hihi...patut la anak2 aku suke betul ngan binatang2 ni...

Ramai jugak org pegi zoo ni erkk...x sangka jugak...time sampai ni mmg full park...ish2...yg berfamily mmg syok g sini...anak2 mengenal binatang..tp yg berdating tu wat pe pulak ekkk...hahaha...x penah aku pikir dulu bercinta2 nk g zoo...hahhahaa...lawak pulak rase...taman2 pun aku x suke...baik g shopping kompleks..tgk wayang ke...byk lagi faedah nye...skang je bile anak da semakin bertambah ni...x kuasa nk bawak diorg selalu g shopping mall...huhu...mau terbang duit ku nanti dgn toys diorg....hahaha...skang ni da x zaman lagi kn....skang zaman ke taman permainan...taman tema...zoo of cos every year...ermmm....

hehe...so u all jgn lupe bawak anak memasing melawat zoo ye...korang pun da lame x pegi kn...ok ape...cuci mate...skang pun zoo da bertambah cantik..ade iso tu...jgn ingat diorg xde..cayalah kn...selamat cuti2 m'sia ke zoo negara...hahaha..



feeding time tuk pet2..


antara haiwan yg ada..sume cute2 kn...

16weeks....


huhu...cepatnye kn da 4 bln...nx month da 5bln...huhu...cepatnye bby membesar...alhamdulillah.. checkup 2 mgg lepas so far tiada apa2 masalah...everything ok...result darah pun dah dapat...i'm B positive...hb ok...8 bln sok check hb lagi...takut turun ke ape ke...
excited betul kn tgk bby..huhu..bby aktif sgt dlm perut ni...tgk la kaki dia...asyik kick mama dia je...huhu...sib baik la lum rase kuat lagi...6 bln sok mcm ne la kn..lame da x rase bby sepak2 ni..x sabar nye la...adik mamat syg gile ngan adik bby dia ni...bile balik keje je...terus peluk mama dia ni, nk syg adik bby....ishh...agak2 boy ke gurl ye...x sabar jugak nk tau gender dia...
sbb nk tau gender of cos la nk shopping brg bby...nk kumpul dr skang boley...awatnye mama ni terlebih xcited ngan anak ke3...actually ngan sebelum2 ni pun sama...nama pun anak kn...anugerah tuhannn..tu la aset kite yg plg penting...bile diorg xde sunyinye la idup ni..hihi...tetiba mcm sedih pulak...kite akan hepi bile anak2 kite hepi kn...huwaaaaa...i luv my family so much.....n of cos luv much more to my husband..(hehe..byk kerenah isteri dia ni..sib baik la dpt suami yg sabar)...alhamdulillah..amin...

Jalan-jalan...... tengok kapal terbang....

Jalan-jalan...... tengok kapal terbang....
Sesekali, bawak anak2 tgk kapal terbang memang best....... suka sangat diorang tengok kapal terbang...... mmmm



video

video

Sunday

Sehati Berdansa......

video

Sarapan pagi....

Pagi ni..... bila ku bukan kan mata....... ku rasakan perut ku sungguh lapar.... OOhhhh.... aku belum sarapan rupanya...... Aku rasa macam nak sarapan kat luar la pagi ni..... bukan di luar rumah... tapi sarapan kat kedai...... Kat mana aku nak bawak anak & bini aku sarapan ye pagi ni???? Al-Salam Maju? Jauh sangat... kat Nilai tu...... Murshidah di Sungai Pelek? mamak lagi...... Semalam dah sarapan masakan ala2 Jawa (wak enon, jiran sebelah)...... Haaa... kat Bagan Lalang......... Yessss.... aku yang buat cadangan... aku jugak la yg buat persetujuan..... bini & anak2 just follow aje.... Let's gooo.......

huhu..maggi grg...

bihun sup utk isteriku...


anak2 layan nasi lemak...


apa kena la anak aku dgn mama dia ni......

possing berbackgroundkan sepang gold coast (ala-ala kat dubai laaa)


lepas makan... pegi tepi pantai..... tgk air laut..... tapi time tu... air laut tgh surut. nuun jauh berbatu-batu air dia kat tgh2 laut. anak2 nak main air.... lain kali aje laa..... hehehe

Tempe Penyet F.C

Inilah team bola aku kat FB.... "Tempe Penyet FC", dengan stadium kebanggaan... "Penyet Gepeng F.C Arena"..... yang boleh menampung sehingga 250, 000 penonton. Sapa2 yang berhajat untuk cari point.... ataupun nak sedekah point kat aku..... bolehlah challange aku kat "Premier Football on Facebook".

Aku dengan rasa berbesar hati akan melayan challange dari mana2 team....... Hehehe......

" Ingat tempe...... ingat Tempe Penyet F.C"

Selamat bernikah....julie...

Pada 14/11/2009, anak pada Mak yot si mamat ni(pengasuh yg menjaga anak aku dulu) iaitu Julieana telah selamat di ijabkabulkn dengan pasangannye...alhamdulillah akhirnya mereka selamat menjd suami isteri...mgg ni mgg nikah diorg..persandingan pula pd mgg akan dtg...
hantaran dr pihak lelaki..
yg ni pulak dr pihak perempuan..
xde ape yg dpt aku sumbangkn untuk kenduri mak yot ni...cume sekadar cupcake sbg hantaran ke belah lelaki...penat aku pk kn ape yg sesuai utk penganttin ni..ye la selalu sgt kak julie ni menjaga si mamat...x kn x bg ape2 kn...so cupcake la yg sesuai aku rase..tq kak ana sbb tlg orderkn...jasa mu dikenang..cheeewahhh...tp aku pun mmg rase puas hati dgn cupcake ni..mmg cantikk...kalo aku sendiri yg dpt pun , sure aku x mkn..da cukup kenyang tgk decoration nye...
ini lah dia cupcake khas utk julie n pasangannye..
Majlis Julie lepas zohor...keadaan waktu tu hujan renyai2 kn...wahh...mmg ujan rahmat tu namanye...hehe...kami sefamili sampai pukul 3 ptg...huhu..ingatkn majlis baru nk mule ...rupanye da habis da...julie da selamat nikah..hihi...patut la aku nengok tok imam da balik...hehe...xpe la kn...biasa la dengan kerenah anak2...lmbt tu perkara biasa...so kami dtg utk mkn n bergambar..hehe...pandai betul timing aku....
bersama pengantin n mak yot..
Color tema diorg...purple + putih + silver...suke sgt ngan color ni..hihi..mak andam same pulak ngan mak andam aku amik dulu mase kat umah lelaki...hihi..x sangka pulak gambor pengantin aku ade lagi kat mak andam tu...hikhik...da 4 thn berlalu...
posing time kat bilik pengantin...so sweet la tema bilik ni...suke pulak...(hukhuk..bj ni la yg masih muat utk peyut ku..)
ok la time tu mkn2...syok betul mkn kat umah mak yot ni...hihi..mane la aku x semakin mengembang...mkn x ingat da...yg aku tau sedap je mkn....menunye...ikan masak asam pedas(yg ini mmg sedap sgt..huhu..asam pedas johor)...ayam masak kunyit...sayur masak lemak n belacan...serba ringkas n mengasyikkn..aku mmg suke gile masakan yg penuh kekampungan...mmg layan...
nyumnyumnyum...mkn yg da x toleh kanan kiri..hikhik..sumer da abis...aku je yg betambah2..
perut da kenyang...tetamu pun semakin surut..kami pun pulang la...mate ni pun da terasa berat kn..dek kerana kekenyangan...semoga julie n pasangannye berbahagia hingga ke akhir hayat..

aksi bile mamatku dibuli...

ini lah aksi bile si ayah melepaskn geram...huhu..sian ppun ade kekadang ngan si kenit ni...ayah suke sgt buli dia..sib baik yg sulong perempuan, so kurang skit kena buli...kalo hero...mmg nasib kena buli tu mmg ade la...


sian adik...huhu...mama yg takut...ayah ni ape la kn...mcm2 stunt ayah da buat kat adik ni...


bila si adik (patut da kena panggil abg ni tp dia x bg..ini adik..dlm perut adik bby..) dah selalu sgt kena buli ngan ayah dia...skang dia pun da pandai membalas balik ape yg ayah dia buat..so kat umah skang mmg kecoh sgt bile diorg ni bergaduh...da mcm ala2 gusti je...mama dia je x sanggup nk amik gambor...kakak dia pulak sbg org tgh la...kejap sokong adik...kejap sokong ayah...hehe...jgn ingat si kakak x mengganas...huhu...nasib aku la ekk...anak2 aktif...tp syukur la...sbb dgn perangai diorg yg aktif even diorg demam pun...diorg akan tetap aktif jugak cume slow down skit...so dr situ aku tau yg diorg ni masih tahap stabil lagi..walaupun dlm hati plg risau kalau diorg ni sakitt...

Saturday

Sabtu yg membosankn.....


ermmmm....aku tgh bosan duk tunggu vendor tgh buat keje...hihi..so leh la update blog kejapkn...ni kul 2.30pm da...ishhh..perut ni pun da lapar..tp nk keluar dr opis ni malas sgt...huhu..mkn je la biskut "ROTI SEDAP" pemberian si kecah..hihi...

mgg ni berserabut sikit...mane taknye...anak2 demam..huhu..biasa la kn menjaga org demam ni, kite sendiri pun terasa mcm nk demam...memula anak yg 2nd tu demam ...start drpd mlm rabu tu...huhu..meragam je..kul 4pg bgn...ckp "mama...adik demam"..mkn ubat xmo...geram je..pepg khamis terus bawak dia g klinik syifa...dpt la ubat demam...ubat yg melalui tuttut pun ade(senang skit ubat ni ade)..n antibiotik...huhu..mama kena la cuti hari ni..sbb adik wat perangai je..sian panas2 nk tinggal x sampa ati...mlm tu panas lagi ...terus letak ubat melalui tuttut dia...jumaat tu da redha da...da baik demam...huh..lega mama...

ptg jumaat lak..pas balik keje...kakak aerissa mengadu pening kepala...rase dahi dia..mak oiii...panas gakkk....patut la hari ni dia tdo je..huhu..siannye la...bg mkn ubat baring...x lama tu muntah gak...ermm...siannye la....x lama tu..acu dia sampai...aik...acu dtg baik lak demam dia...heboh nk ikut balik kg..nk tgk nenek n atuk..acu bawak la kakak n bibik balik kg...tq ye acu...sepatutnye mlm tu mama n ayah pun ikut balik kg sekali, tp today mama kena keje kn...so x dpt la...ptg ni la aku balik jumpe mak n abah...lame x balik kg ni...huhu...

td baru je kol my husband n my son kat umah..diorg tgh mkn nasi + telur grg + kicap..hikhik...siannye....sory ye abg..syg kena keje la...terpaksa...xpe la ye...sesekali masak...syg pun x mkn lagi ni..hukhuk...lapornye la..sabar ye bby dlm perut mama ni... ni si mamat tidur lepas kekenyangan.....

kat opis sorang2 ni rase takut pun ade kn..lelagi kalo tetiba je ade bunyik memcm..ishhh..siang2 pun takut ...ape la aku ni kn...sambil tunggu nk check sistem...vendor x naik2 pulak dr bilik server tu...beku da ker???hikhik...so aku tgh layan citer "tom n jerry"...hahahaha..gelak sorang2...best..best...kihkih..lawak tul la...k la..nk layannnn...

Sunday

Jalan2 carik mknan....

pepagi td mak da sms ajak g melawat sepupu yg baru bersalin....hihi.... ckp je ngan husband nk g banting terus je tetiba tekak ni terasa nk minum cendol banting tu...so ape lagi....pas zohor g umah sepupu kat pkns banting tu...sampai je singgah la Econsave jap...beli la buah tangan ape yg patut kn...pepaham la kalau nk g umah org ni....
Lebih kurang 4.30 petang sampai la umah ina...huhu,...sedih pulak...ntah mcm ne la leh lupe amik gambor baby...huwaaaa..selalu mcm ni...benda yg mmg nk buat mesti lupe...gerammm je...ina dpt bby gurl lagi...syok kn...puteri sumer..baik je bby dia...time tgh riuh2 ..bby tdo dgn nyenyaknye...best betull...x byk ragam....

lepas je dr umah ina...terus berhenti makan kat gerai ape ntah name...lupe nk nengok...nk pekena cendol...aku mkn gak la mee goreng sbb dari tghari x mkn kan...lapar sgt perut ni...sib baik bby dlm peyut mama x meragam...hihi...

ni la dia cendol...nyumnyum...slurrrrpppppp...sedap ......
hihi..nmpk x ayah diaorg pun tgh layannn gakkk.....
alamakkk...ini ke anak2 aku...hihi...pekena cendol sampai minum mangkuk sekali...huhu...
kakak ni kat kedai...mama suh makan nasi..dia sibuk nk mkn telur rebus je...dekat 3 biji jugak dia abis...huhu..kenyang ekk kak..mkn telur je...ikut kakak la...asalkn hepi je...
ni la pemandangan Banting di kala-kala senja...lame betul xpegi banting...ye la xde keperluan kn...hihi...memang da pesat membangun da kat sini...huhu..kalah la Bandar Baru Salak Tinggi ni...kihkihkih....


First check up....

Now...da 12 weeks 3 days mase g checkup utk wat kad n sumer la...hihi...kali ni perut mmg cepat la membesar..huhu..adakah sbb ni anak no.3 so cepat berkembang ekk...before ni rase , 4 bln baru la nmpk perut ni...tp ni baru je lagi...sluar n bj t-shirt byk da x muattt...arggghhhh.....

talk about morning sickness pulak...kali ni mmg rase skit la...before ni langsung x penah tau mcm ne org kena morning sickness ni...tp alhamdulillah xde la teruk mane pun...cume lapar xleh...pening cepat je menyerang...n bile da mkn pulak mule lak rase tekak ni x sedap...huhu...penyelesaian biasanye kena standby benda2 masam..so far ni da masuk 3 bln...ok la...x de la teruk pun....

kad da buat....ye haaaa....


30/10/2009 hari tu g check up kat doctor sara....this time check up kat klinik swasta je la...malas nk kacau time keje abg..so...leh g time cuti or mlm je...doctor sara very2 friendly...boleh tanye ape saje...n dia pun leh tahan gak byk tanye...n yg penting aku mmg selesa ngan dia...dia mmg akan bg tau detail segala perkembangan bby kite...sonoknye la tgk bby ....ni antara video yg doctor tu save kn...x sabar nk wat 4d ke pas ni...ni bby kecik lagi...x nmpk gender lagi...x sabar pulak nk tau boy ke gurll...hehe....mcm la xde lagi kn dua2 ni...pada hal da ade sepasang da pun...tp tu la ..mmg excited nk tau...sbb nk pilih nama bby...n beli brg2 bby....nk wat preparation awal...

doctor tgh nk scan perut mama ..tp kakak yg sibuk nk tgk...

taraaa...ni la adik bby kakak....(ingat nk upload video bby tgh bergerak2...tp besar sgt file so x dpt nk upload dlm ni..)

smoga bby dlm peyut mama ni sihat je ye...n cepat besar...rindu nk rase bby sepak2 ni...sonokk sgt2...smoga korang pun mendoakn ye diriku n bby ni sihat sentiasa...
ni doctor tgh amik darah mama ...kakak sibuk nk tgk gak....pastu takut....

Alhamdulillah...selesai checkup for 3rd month...nx month kena jumpe doctor lagi.. .kesihatan aku sumer baik... n keadaan bby normal...semoga dilancarkn perjalanan aku semasa n selepas bersalin..moga kali ini dimudahkn dr pelbagai segi..aminnn....